🇵🇭PREDIKSI PCSO JUMAT SORE INI

Pangalay boleh ditarikan oleh sesiapa tidak kira komuniti, peringkat umur atau status, jantina dan agama. Ianya boleh ditarikan dimana-mana ruang seperti di atas perahu, pesisir pantai, anjung rumah, majelis perkawinan, majelis resmi dan sebagainya. Setiap pergerakan dalam tarian Pangalay penuh dengan kesopanan, kehalusan, kelembutan dan keayuan. Pergerakan yang berterusan mengikut aliran (arus) dan lipatan jari-jemari dalam tarian. Pangalay adalah simbol kehidupan budaya ketimuran (eastern) yang mana berkait rapat dengan ‘arus angin yang kencang dan aliran air laut’. Tarian Pangalay sebenarnya adalah lambang kehidupan masyarakat Suluk (Tausug) yang menjadikan lautan dan tiupan angin sebagai asas kelangsungan hidup mereka. Sesuai dengan maksud nama ‘Suluk (Sulug)’ itu sendiri yang bermaksud ‘Arus’. Manakala ‘Tau-sug’ pula bermaksud ‘Orang Arus’.
Berbagai jenis tarian dalam masyarakat Suluk yang telah diadaptasi dari tarian Pangalay. Pada hari ini, tarian Pangalay merangkumi pelbagai jenis variasi tarian yang melambangkan identiti bangsa Suluk
1. Pangalay Ha Agung (Gong)
Pangalay yang ditarikan oleh lelaki dan wanita. Penari lelaki akan membunyikan gong untuk memanggil penari wanita naik ke atas gong tersebut.
2. Pangalay Ha Patung
Pangalay yang menggunakan batang buluh yang keras. Dua penari lelaki akan menggenggam buluh dengan kuat manakala penari wanita mengalay di atas nya.
3. Pangalay Linggisan
Pangalay yang seakan-akan menyerupai seekor itik atau burung
4. Pangalay Kipas
Pangalay yang menggunakan kipas dalam tariannya. Hanya ditarikan dalam jumlah penari yang ramai dan muzik yang digunakan adalah lagu tradisi suluk iaitu ‘Sua Ku Sua’.
5. Pangalay Kulintangan
Pangalay ini mengikut irama Kulintangan iaitu satu alat muzik yang menjadi warisan budaya seni kaum Suluk.
6. Bolak-Bolak
Tarian yang menggunakan 4 bilah kayu kecil jenis keras yang digenggam dalam tangan. Para penari (lelaki & wanita) selalunya dalam jumlah yang ramai. Kayu (Bolak-Bolak) tersebut akan ditepuk-tepuk sehingga mengeluarkan bunyi yang rentaknya sama dengan irama Kulintangan.
7. Daling-Daling
Tarian Dalling-Dalling ini dibawa oleh orang-orang Suluk dari Kepulauan Sulu (Mindanao) selepas mendapat pengaruh daripada orang – orang Sepanyol. Perkataan Dalling adalah berasal daripada perkataan Inggeris iaitu ‘Darling’ yang bermaksud ‘Kekasih’. Tarian yang berbentuk gurau senda diantara pasangan yang bercinta ini ditarikan secara berpasang-pasangan (lelaki & wanita).
8. Pangalay lolai liyangkit
Tarian Mengiluk memaparkan ekspresi jiwa manusia melalui gerak geri berirama indah. Media komunikasi yang digunakan adalah melalui gerakan tubuh yang unik. Tarian ini dapat memberikan penghayatan rasa, semangat dan kepuasan diri.tarianya dipersembahkan oleh kaum lelaki dan wanita dalam majlis perkahwinan atau majlis keramaian. Alat muzik yang digunakan adalah Agung (Gong), Kulintangan, Biola, Gabbang, Saling, Suanay dan Kulaing.
9. Pangalay Bandeha
Pangalay yang menggunakan bandeha (dulang) dan diletakkan di atas kepala. Pangalay Bandeha selalu ditarikan pada majlis persandingan pengantin. Para penonton dan tetamu pula akan melemparkan duit syiling ke dalam dulang tersebut sebagai simbol penghargaa. Pangalay jenis ini memerlukan kepakaran dan kestabilan badan yang tinggi

PCSO JUMAT 24/04/2020

CB : 4
CM : 45
AI : 2456


40 LINE

02*04*05*06*08*09
20*24*25*26*28*29
40*42*45*46*48*49
50*52*54*56*58*59
60*62*64*65*68*69
80*82*84*85*86*90
92*94*95*96

10 LINE PRIBADI

50*52*54*56*58
60*62*64*65*68

TAK ADA RUMUS YANG ABADI
UPS

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *